ABAÚJ VÁRMEGYE ÉSZAKI RÉSZE

 

ABAÚJ VÁRMEGYE ÉSZAKI RÉSZE

A községek egy része a Kanyapta-medencében található. A több mint 100 négyzetkilométeres terület a földtörténeti negyedkorban alakult ki. Tőle délre a Cserehát dombvidékének magaslatai azt jelzik, hogy egykor itt voltak az őskori folyók deltái, ahol vastag rétegben rakódott le a folyók hozta homok, kavics és agyag. A domborzat következtében a medencében hosszú ideig pangott a víz, a vidék mocsarassá-lápossá alakult.

 
Problémák az ivóvízzel

A vidék sikeres lecsapolását követően megnőtt a termőföldek száma. Az amúgy is jó termést fokozandó, hatalmas mennyiségű műtrágya és vegyszer került 1960 és 1985 között a talajba. Nagy a valószínűsége, hogy miután ezek öszetevőinek egy része csak évtizedek múltán, vagy egyáltalán nem bomlik le, a mérgező anyagok most is ott vannak a földben. Nem csak a folyóvizek, hanem a falvak kútjainak vize is ihatatlanná, mérgezővé vált. A Kanyapta-menti Falvak Településtársaságának 100 millió koronás beruházással sikerült kiépítenie a térséget ellátó ivóvízhálózatot.

A talajban igen magas a vas-és más nehézfémek jelenléte. Évelő növényeket már nem is lenne ajánlatos itt termeszteni, mert ezek fogyasztása emésztőrendszeri megbetegedéseket okoz.

Riasztó adatokkal szolgált 1997-ben egy, a gyermekek körében végzett vizsgálat: tíz éves korig az itteni gyermekek vérében egy liter/ 40-50 mikrogramm nehézfém volt! 100 mikrogrammnyi mennyiség már komoly szellemi degradációt jelenthet…

A környéken igen sok az emésztőszervi és érrendszeri megbetegedés, rákban pedig különösen Alsóláncon halnak meg sokan.

A sors iróniája, hogy ebben a völgyben, ahol évszázadokon át küzdöttek az emberek a mocsarak lecsapolásával, napjainkban vízhiány van, és a jelen legnagyobb feladata a vizek megtartásának megoldása, a talajvíz mennyiségének növelése. 

 
Közös gondok

A sikeresen megépített ivóvíz-és csatornahálózat sok gondot megszüntetett, de továbbra is mérgezi a környék levegőjét a vasmű, fennáll a vízhiány. Javítani kell a mikrorégió alapiskolai oktatását, biztosítani kell a vidék ökológiai stabilitását, javítani kell a környezet minőségét.

Új munkalehetőségeket kell teremteni, a hatékony mezőgazdasági termelés biztosításával, új termékfeldolgozók létesítésével, a termelés és a szolgáltatások kapacitásának fejlesztésével.

Meg kell oldani a növekvő létszámú és romló szociális körülmények között élő roma lakosság gyakorlati nevelsét és oktatását.