A Térség

Térségi lehatárolás

 
A célterületünk Felvidéki területe az országosan elismert legelmaradottabb régió egyikében, a Dél- Zempléni Statisztikai Régióban, ezen belül is, Kassa Megye ill. a Bodrogközi kistérségbe tartozó Tarbuckai mikro térségben található a magyar határszakaszon.
Magyar területe, az országosan is elismert négy legelmaradottabb régió egyikében, Észak-Magyarországon, ezen belül is, Borsod – Abaúj – Zemplén Megyének az észak-keleti ill. keleti részében, a Bodrogközben található.
 

A Partnerséghez tartozó települések majdnem mindegyike közigazgatásilag szomszédos települései egymásnak. A települések elszórva, kis lakossági létszámmal rendelkeznek.
A Bodrog és a Tisza folyók közötti részen helyezkednek el, körül ölelve a területet. Valóságos szigetté alakította az elhelyezkedése, a Bodrogközt, főleg ha hozzá vesszük, hogy a területet igen nehéz megközelíteni bezártsága miatt.
Amióta a II. világháborúban, a németek felrobbantották a Balsai hidat, amely biztosította az itt lakók számára a gazdasági fejlődés szintentartását, bezáródtak a kapuk.
Jelenleg a Bodrogköz, csak a cigándi Tisza híd felől, Sárospatak felől és Sátoraljaújhely felől közelíthető meg.
Nagy lehetőségeket rejt magába, ha 2007 után átjárhatóak lesznek a határok, mivel majdnem minden településnek van fizikai kapcsolata a szomszédos szlovák településekkel.
Földrajzilag, két kis tájegységből tevődik össze, a Keleti részen, a Bodrog zug vadregényes tája, a Bodrog -Tisza találkozásánál, a part túl oldalán Tokaj várossal.
 

A másik tájegység, a feljebb eső északkeleti rész a Bodrogköz területének Sárospatakhoz és

Sátoraljaújhelyhez közelebb eső területe, továbbá a Szabolcs megye határát jelentő Tiszai partok mentén találhatóak a településeink.
 

A szlovák Bodrogközzel, több települést érintve, meg van a határkapcsolat.
A települések közül 9 igen közel fekszik valamelyik folyóhoz, amely meghatározza számukra a jövőbeni fejlesztési lehetőségeket.